perjantai 29. toukokuuta 2015

Enneunessa Halti Vaelluskupoli 4

Jo vuosia olen himoinnut Haltin Vaelluskupoli nelosta. Tarkempaa syytä en tiedä, mutta ostos on aina jäänyt tekemättä yli 100 euron hinnan vuoksi. Tänään menin päiväunille ja heräsin välittömästi enneuneen, jossa Vaelluskupoli 4 oli -50% Prisman poistomyynnissä. Hyppäsin auton rattiin ja hain Prismasta teltan odotettuun 59 euron hintaan. Näin se menee.

Ne jotka eivät tätä telttaa tunne, niin muutama sana: Vaelluskupoli on nimetty kekseliäästi ominaisuuksiensa mukaan: se on teknisesti kupoli ja suunniteltu vaeltamiseen! Vaelluskäyttöön teltta sopii kahdesta syystä: se kestää paremmin tuulta kuin normaalit kupolit, koska on oikeastaan ellipsin muotoinen, ja toisaalta se on varsin kevyt, Haltin mukaan 3.9 kg. Juuri paino erottaa VK4:n muista 100 euron markettikilpailijoista, eli lähinnä McKinleyn Dakota/Ranger teltoista, jotka pyörivät 4 hengen malleina 5-6 kg tienoilla. Näistä syistä, sekä kohtalaisen hyvästä suoriutumisesta johtuen, VK4 on nauttinut jonkinmoista suosiota ja jopa kulttistatusta vuonna miekka ja kilpi. Suosiosta kertoo tietysti parhaiten se, että teltta on ollut markkinoilla jo varmaankin 15 vuotta.

Oma tavoitteeni oli hankkia vain perhe-kaveri-vara-majoite, joka olisi luotettava ja järkevän painoinen, muttei kuitenkaan sitoisi turhan suurta rahasummaa maatessaan käyttämättömänä varastossa vuosi toisensa perään.

Ensimmäisenä tietysti katsottiin VK4:n tarkka massa. Yllättäen se painoi vain 3651 grammaa, sisältäen vielä hieman ylimääräistä tilbehööriä sisällä. Näin ollen teltta tarjoaa hintaansa nähden varsin kevyen majoitteen kolmelle, 1.2 kg per pläsi. VK4 on myös järkevän kokoinen pakattuna.

Joskus paino ilmoitetaan yläkanttiinkin!
Pakkauskoko ja mittasuhteena pakollinen pystytys-Santtu.
Pystytysohjeita ei paketissa ollut, mutta kupoli nyt on niin yksinkertainen ettei opasta tarvitse. Itse asiassa pystytys vaati silti muutaman trial-and-error tapahtuman, sillä kupoleita ei ole tullut sattuneesta syystä kasailtua modernin ajan piirissä.

Vad helvete?!
Noh, ensin sisäteltan kulmakiinnikkeet kiinni ulkotelttaan, sitten molemmat pitkät lasikuitukaaret kanaviinsa ja pingotus ylös, lopuksi kiiloja kulmiin ja kylkiin. Sitten pähkäiltiin minne metrin mittainen, V-muotoinen minikaari sopisi. Se meni yllättäen poikittain levittämään apsidia. Enpä ole tällaista ratkaisua ennen nähnyt, mutta se selittää osaltaan keveyttä. Tavallisestihan apsidikupoleissa käytetään omaa maasta-maahan pingotettua kaarta levittämään eteistä auki (esim. McKinley Dakota). Apsidin levityksen jälkeen vielä sisäteltta kiinni ulkoteltan kattoon, pientä säätöä ja majoite valmis.

Tässä se nyt on, ilman päällikankaan pingoitusnaruja.
Ihmetystä herättänyt "apsidin levitys V-kaari".
Eureka Spitfire Soloon tottuneena tilaa oli kuin tyhjässä yökerhossa. Avaranpaikankammohan tuolla tulee!

Seisoskellen laitetaan vaatteet kuivumaan... Tilaa on...
Koska käyttötestiin ei ole vielä päästy, totean ominaisuuksista erinomaiseksi painon ja tilat. Pidän myös erityisesti katossa olevasta isosta ventilaatiosta, tosin pelkään että kovalla tuulella saattaa vesi tulla sieltä sisälle (tosin tämä ei ole mikään avotunturi-myrskymajoite muutenkaan). Apsidi on tyypillisen (epä)tilava kupoleille, muutamia rinkkoja kyllä mahtuu tiukasti. Materiaalit näyttävät samoilta kuin perinteisessä Cavityssä, jonka isoin ongelma oli pohjakankaan huono kesto sekä pingoittuminen ja saumojen repeily nurkista. VK4:n sisäteltan saa onneksi niin löysäksi että pohjaan ei tule jännitteitä ja kestävyys on varmasti aivan eri magnitudia. Ehkäpä tähänkin silti voisi tehdä pressusta lisäpohjan. Isoimmat miinukset annan takaseinän kiilapaikan puuttumisesta, hetken mietin jopa valmistusvirhettä. Nyt irtonainen päällikangas lerpattelee muutaman sentin eikä telttaa saa aivan täydellisesti pingotettua persuksesta. Apsidiin olisi voinut tehdä myös toisen oviaukon, jolloin koko eteisen olisi saanut auki hellepäivinä tai rinkkoja säätäessä.

Tästä jättimäisestä kota-tyyppisestä ventilaatiosta mä pidän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti