maanantai 23. syyskuuta 2013

Vaude Norrsken makuualustan kokemukset 30 yön jälkeen

Siirtyminen solumuovista ilmatäytteisiin makuualustoihin tapahtui pari vuotta sitten, tosin jo pidempään haaveena oli ollut hankkia joku Thermarestin Prolite -sarjalainen. Oston hetkellä elettiin kuitenkin patjojen vallankumousta kohti puhallettavia malleja ja osittain siksi mukavuudenhaluisena katselin myös paksumpia vaihtoehtoja. Kun järkevillä spekseillä, sopivalla hinnalla ja 3v takuulla varustettu Vaude Norrsken sattui eteen, lähdin testaamaan sitä ensimmäisten joukossa.

Mitään suurta hittiä Norrskenista ei käsittääkseni ikinä tullut, vaikka speksit ovat ihan ok (R=4.8 piukeaksi puhallettuna, paksuutta 5.5cm, painoa 660g ja pakkauskoko pieni). Tällä hetkellä kaupat myyvät "ei-oota" eli lieneekö valmistuskin loppunut melko lyhyeen.

Norrsken punnittuna ~30 yön jälkeen. Heittoa ei ole paljoa valmistajan ilmoitukseen.
Omat kokemukseni Norrskenista ovat kaksijakoiset. Hyvinä puolina pidän eristävyyttä, joka koskaan ei ole loppunut kesken - tosin mainittakoon, etten retkeile kuin sulan maan aikana eikä siten mitään hardcore testiä ole tullut tehtyä. Lämpimyyteen nähden paino, pakkauskoko sekä rahallinen panostus ovat hyvää luokkaa. Sen sijaan pyyhkeitä pitää antaa melko liukkaasta kangasvalinnasta, patjan päällä ei meinaa pysyä jos tontti viettää edes maltillisesti. Joku sanoikin netissä tämän olevan varmaan maailman liukkain patja.

Isoimmat pyyhkeet tulevat siitä, että patja on ~30 yön jälkeen alkanut hieman vuotaa. Aamusta Norrskeniin menee ilmaa 2-4 reipasta puhallusta, joka kyllä jo tuntuu piukeudessa selvästi. Isoin vaikutus lienee eristävyydessä, sillä lössön patjan R-arvoksi valmistaja on ilmoittanut 2.8. Valitettavasti tällaista pientä vuotoa on mahdoton paikallistaa, saattaa olla vika venttiilissäkin. Puhallusilman jäähtymisestä ja sen aikaansaamasta tilavuuden pienenemisestä ei ole kyse, sillä patjan ollessa täytettynä sisätiloissa, siihen saa joka aamu puhaltaa saman määrän ilmaa.

2 kommenttia:

  1. Samaa vikaa vanhassa Thermarest NeoAir -alustassa. Epäilen, että materiaali tai laminointi pettää laajalta alalta ja ilma karkaa hiljaksiin... Liukkauteen voisi muuten auttaa LiquidSole tai silikoni tipat tai raidat makuualustan pinnassa. Helppo tee-se-itse modaus.

    VastaaPoista
  2. Semmoista tilannepäivitystä annettava, että vuotoa hartaasti etsiessäni venttiili räjähti käteen. Takuusta tuliterä tilalle ja sen luovutin asevelihintaan Suur-Säkille.

    VastaaPoista